Omluva za chybu v publikaci o historii nemocnice

Omlouváme se za chybu otištěnou v publikace, kterou vydala Nemocnice Jindřichův Hradec jako připomínku 130. výročí od otevření nemocnice pro své zaměstnance na podzim 2023. 

 

V části týkající se historie nemocnice, konkrétně období 2. světové války, došlo k záměně jmen, kdy byl MUDr. Vilém Friedberger označen jako uvědomělý nacista. Správně ale v tomto kontextu mělo být uvedeno jméno tehdejšího primáře nemocnice MUDr. Fischera. K nešťastné záměně jmen došlo omylem při přepisu informací z kroniky nemocnice z roku 1963.

 

Tato chyba nás hluboce mrzí a upřímně se za ni omlouváme rodině MUDr. Viléma Friedbergera i všem, kterých se záměna dotkla.

 

Správné znění úryvku z historie nemocnice:

 

Primář MUDr. Oldřich Kolín zemřel v listopadu 1938. Na jeho místo byl potom zvolen MUDr. Josef Bašek, ale ten byl brzy nato německou správou města sesazen a nemocnici vedli jako primáři Němci MUDr. Mahner a MUDr. Fischer. Ti podle pozdějších vzpomínek tehdejšího sekundáře MUDr. Friedbergera, jak píše v kronice nemocnice MUDr. Fiala, vystupovali okázale jako uvědomělí nacisté a ani po stránce odborné nebyli nejlépe hodnoceni. Není se tak čemu divit, že mezi českým obyvatelstvem rychle mizela důvěra v nemocnici a kdo mohl, dal přednost českým lékařům v nemocnici v Počátkách.

 

Chybné znění jsme opravili v online verzi publikace na webu nemocnice (zde) a upozornili jsme na omyl zaměstnance nemocnice prostřednictvím interního informačního systému.

 

Doc. MUDr. Vilém Friedberger, DrSc. se narodil 13. 2. 1914 v Jindřichově Hradci. Byl významným chirurgem, žákem prof. MUDr. Jiřího Diviše, který byl průkopníkem hrudní chirurgie u nás. MUDr. Friedberger působil kromě jindřichohradecké nemocnice také na II. Chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Věnoval se zejména hrudní chirurgii a traumatologii. MUDr. Friedberger zemřel 12. 2. 1980 v Praze.